עבודות לדוגמא
מתודולוגיה
מתודולוגיה – פרויקט גמר בחינוך מדעי
4.1 שיטה ומערך המחקר
השיטה המתודולוגית שבאמצעותה נבחנו השערות המחקר הייתה השיטה הכמותית. באמצעות שיטה זו נאספים נתונים מספריים המתארים את המשתנים השונים במחקר במצב נתון וקובעים את הקשר ביניהם, בהתאם להשערות הנבדקות (Creswell, 2013). השיטה הכמותית נבחרה בשל התאמתה למטרות המחקר הנוכחי: בחינה אובייקטיבית ככל האפשר של קשרים בין משתנים ללא פרשנות אישית של החוקרת. בנוסף, השימוש בשיטה הכמותית במחקר זה התבצע בשל יתרונותיה: יכולת גבוהה של הכללה מחקרית ושמירה על עיקרון החזרתיות; ומהימנות גבוהה יחסית (בהשוואה למהימנות המחקר האיכותני) (Creswell, 2013).
מערך המחקר היה המערך המתאמי, אשר באמצעותו נבחנים קשרים בין משתנים בהתאם להופעתם במציאות. מערך זה מתאים לבדיקת השערות המחקר מכיוון שלא ניתן לבצע מניפולציה ניסויית על משתנה המחקר (השכלה) ומרכיביו.
במחקר השתתפו 211 סטודנטים יהודים וערבים הלומדים בשלושה מוסדות להשכלה גבוהה בישראל: הטכניון, המכללה האקדמית הערבית לחינוך ומכללת אורנים. הסטודנטים לומדים בהתמחויות מדעיות (פיזיקה, כימיה, הנדסה וכדומה) ובהתמחויות לא מדעיות (שאר ההתמחויות, כמו אנגלית, ערבית, אסלאם), לתארים ראשון או שני, ובשנת לימודים שנעה בין השנה הראשונה לשנה הרביעית. מאפיינים אלה של השכלת מדגם הסטודנטים מוצגים בלוח 1.
לוח 1. מאפייני ההשכלה של מדגם המחקר

כפי שניתן לראות מלוח 1, כ-50% מהסטודנטים למדו במכללה הערבית לחינוך, כ-34% למדו בטכניון וכ-16% למדו במכללת אורנים. כ-60% למדו בהתמחות מדעית וכ-33% למדו בהתמחות לא מדעית (עבור כ-6% היו חסרים נתונים). לבסוף, כ-46% היו במהלך השנה הראשונה או השנייה שלהם בתואר הראשון, כ-23% היו במהלך השנה השלישית או הרביעית שלהם בתואר הראשון, כ-19% היו במהלך השני הראשונה או השנייה שלהם בתואר השני וכ-7% היו במהלך השנה השלישית או הרביעית שלהם בתואר השני (עבור כ-6% היו חסרים נתונים).
4.3 משתני המחקר
משתנה תלוי:
- תפיסות אודות מהות המדע.
משתני ייחוס (נתוני רקע על המשתתפים):
- תחום התמחות: התמחות מדעית, התמחות לא מדעית.
- תואר: תואר ראשון, תואר שני.
- מוסד לימודים: טכניון, המכללה האקדמית הערבית לחינוך, מכללת אורנים.
- שנת לימודים: שנים א/ב, שנים ג/ד.
4.4 כלי המחקר
הכלי בו נעשה שימוש במחקר היה שאלון סגור המורכב משני חלקים:
- חלק א': נתוני רקע של המשתתפים – חלק זה כלל ארבע שאלות המתייחסות למרכיבי השכלת הסטודנט: תחום התמחות, תואר, מוסד לימודים ושנת לימודים.
- חלק ב': שאלון (נספח 1) – השאלון להערכת התפיסות אודות מהות המדע של הסטודנטים מבוסס על שאלון שפותח על ידי ליו וצאי (Liu & Tsai, 2008), והופיע בכתב-עת בינלאומי שפיט. השאלון כולל 25 פריטים המעריכים חמישה ממדים של תפיסות אודות מהות המדע: 1. תפקיד המשא ומתן החברתי בקהילת המדע (SN), פריטים 1-7, לדוגמה: "חוקרים מסכימים ביניהם על חלק מהתפיסות והשיטות של ביצוע מחקרים"; 2. הטבע ההמצאתי והיצירתי של המדע (IC), פריטים 8-12, לדוגמה: "היצירתיות חשובה להגדלת הידע המדעי והמחקרי"; 3. האיכות מבוססת-תיאוריה של החקר המדעי (TL), פריטים 13-15, לדוגמה: "פעילויות המחקר של חוקרים תושפענה מהתיאוריות הקיימות שלהם"; 4. ההשפעות התרבותיות על המדע (CU), פריטים 16-19, לדוגמה: "קבוצות תרבותיות שונות רואות בידע מדעי ומחקרי ערכים שונים"; 5. האופי המשתנה והטנטטיבי של הידע המדעי (CT), פריטים 20-25, לדוגמה: "חלק מהידע המדעי והמחקרי שהוצע בעבר נוגד את הידע העכשווי". השאלון המקורי (בשפה האנגלית) והסופי (בתרגומו לעברית ולערבית) קיבל את אישור המנחה, ד"ר נאג'י קורטאם.
פריטי השאלון מדורגים על סולם ליקרט בן 5 דרגות (1- "כלל לא", 5- "במידה רבה מאוד"); כאשר ציון נמוך מבטא הסכמה נמוכה של המשיב עם ההיגד, כלומר תפיסה אפיסטמולוגית פחות מדויקת כלפי מדע, וציון גבוה- תפיסה אפיסטמולוגית יותר מדויקת כלפי מדע. הציון בכל מדד מחושב כממוצע ציוני הפריטים הכלולים בו; והציון הכללי מחושב כממוצע כל פריטי השאלון.
במחקר המקורי של ליו וצאי (Liu & Tsai, 2008) דווח כי המהימנות הפנימית שנבדקה באמצעות מדד המהימנות אלפא של קרונבאך של כל אחד מחמשת ממדי התפיסות אודות מהות המדע נעה סביב α = 0.61, כמפורט: 1. תפקיד המשא ומתן החברתי בקהילת המדע-α = 0.71 ; 2. הטבע ההמצאתי והיצירתי של המדע-α = 0.60 ; 3. האיכות מבוססת-תיאוריה של החקר המדעי-α = 0.68 ; 4. ההשפעות התרבותיות על המדע-α = 0.71 ; 5. האופי המשתנה והטנטטיבי של הידע המדעי-α = 0.60. מהימנות אלפא של קרונבאך של המדד הכללי של תפיסות אודות מהות המדע שדווחה במחקר המקורי הייתה α = 0.67.
במחקר הנוכחי נבחנה המהימנות של פריטי שאלון התפיסות אודות מהות המדע באופן כללי וכן של ממדי התפיסות השונים. כדי לעשות זאת, נעשה שימוש במדד המהימנות אלפא של קרונבאך לבדיקת מהימנות פנימית. המהימנות הכללית של השאלון הייתה α = 0.78. המהימנות של ממד SN הייתה α = 0.78. המהימנות של ממד IC הייתה α = 0.61. המהימנות של ממד TL הייתה α = 0.23. המהימנות של ממד CU הייתה α = 0.67. המהימנות של ממד CT הייתה α = 0.66. מאחר והמהימנות של ממד TL הייתה נמוכה מאוד הוחלט שלא להשתמש בממד זה, אך כן לעשות שימוש בפריטים המרכיבים אותו בניתוחים שבחנו את המשתנה הכללי.
בנוסף, במסגרת ניתוח הנתונים נעשה ניתוח גורמים לפריטי שאלון המחקר. הניתוח נעשה בשיטת Varimax ועם Eignenvalue = 1. מהניתוח נטענו 7 גורמים שהסבירו כ-60% מהשונות. ניתן לראות Scree Plot בתרשים 1. הטעינויות מוצגות בלוח 2.

תרשים 1. Scree Plot של ניתוח הגורמים עבור פריטי המחקר
לוח 2. טבלת טעינויות של ניתוח גורמים עבור פריטי השאלון

4.5 מהלך המחקר
המחקר התבצע בשלבים הבאים:
- איתור שאלון מתאים להערכת התפיסות אודות מהות המדע של הסטודנטים מתוך הספרות האקדמית, ואישורו על ידי המרצה.
- תרגום וחיבור השאלון בשפה העברית והערבית על ידי מומחה לשפה האנגלית.
- העברת השאלון המתורגם לחוקרים בשפות העברית והערבית לצורך הערות בנוגע למשמעויות ולניסוח.
- תיקון נוסח השאלון בהתאם להערות חוקרי השפות.
- בדיקת תאימות גרסאות השאלונים בעברית ובערבית לגרסת המקור באנגלית.
- בדיקת המהימנות הפנימית של שאלון המחקר.
- איתור המשתתפים במחקר בשתי דרכים: א. באמצעות בקשה אישית מהם מצד עורכת המחקר להשתתף במחקר שנערך במהלך יום הלימודים (8:00-18:00) במוסד האקדמי. בשלב הבא, שאלון המחקר הועבר לסטודנטים שהסכימו להשתתף במחקר; ומילויו התבצע בנוכחות עורכת המחקר ללא הגבלת זמן. מילוי השאלון נמשך כ-15 דקות בממוצע; ב. פנייה לסטודנטים חברים ומכרים דרך ווטסאפ ופייסבוק בבקשה להשתתף במחקר וכן שהם ישתפו את שאלון המחקר עם חבריהם הסטודנטים, כלומר דגימה בתהליך של "כדור שלג" (snowball sampling).
- ניתוח סטטיסטי של הנתונים שהתקבלו.
4.6 ניתוח הנתונים
הנתונים שנאספו במחקר קודדו ונותחו בתוכנה הסטטיסטית SPSS. ניתוח הנתונים כלל תיאור של המאפיינים האישיים של הסטודנטים בשתי קבוצות המחקר בשכיחויות ובאחוזים, וכן מדדים תיאוריים של משתני המחקר.
לבחינת השערת המחקר הראשונה שבדקה הבדל בתפיסות אודות מהות המדע של הסטודנטים, על פי תחום התמחות נעשה שימוש במבחן t למדגמים בלתי תלויים ובניתוח שונות חד משתני רב גורמי.
לבחינת השערת המחקר השנייה שבדקה הבדל בתפיסות אודות מהות המדע של הסטודנטים, על פי תואר נעשה שימוש במבחן t למדגמים בלתי תלויים ובניתוח שונות חד משתני רב גורמי.
לבחינת השערת המחקר השלישית שבדקה הבדל בתפיסות אודות מהות המדע של הסטודנטים, על פי מוסד לימודים נעשה שימוש במבחן t למדגמים בלתי תלויים ובניתוח שונות חד משתני רב גורמי.
לבחינת השערת המחקר הרביעית שבדקה הבדל בתפיסות אודות מהות המדע של הסטודנטים, על פי שנת לימודים נעשה שימוש במבחן t למדגמים בלתי תלויים ובניתוח שונות חד משתני רב גורמי.
4.7 מגבלות המחקר
המחקר הנוכחי לוקה במספר מגבלות הקשורות למתודולוגיה בה בוצע:
- מגבלות שקשורות למדגם המחקר- הסטודנטים שהשתתפו במחקר נדגמו משלושה מוסדות אקדמיים בצפון הארץ, ודגימתם הייתה לא אקראית ולא הסתברותית (דגימת נוחות). שתי מגבלות אלו של מדגם המחקר עלולות לפגוע בתוקף החיצוני של המחקר, כלומר ביכולת להסיק מסקנות ולהכליל את הממצאים שהתקבלו על אוכלוסיית המחקר הכללית.
- מגבלה שקשורה למערך המחקר- המחקר היה מחקר מתאמי, ולכן לא התקיימו בו בקרה ופיקוח על משתנים מתערבים פוטנציאליים שיכלו להיכלל ולהשפיע על התוצאות שהתקבלו בו.
- מגבלות שקשורות לכלי המחקר- הכלי שבו נאספו הנתונים על משתנה המחקר (תפיסות אודות מהות המדע) הוא שאלון לדיווח עצמי. זהו כלי מדידה סובייקטיבי, ועל כן המהימנות והתוקף שלו מוטלים בספק. בנוסף, שאלון המחקר כלל שאלות סגורות בלבד, והמשמעות לכך היא שהמשתתפים במחקר לא יכלו לבטא את עצמם בחופשיות ובאופן מדיוק ואותנטי בהקשר למשתנה הנחקר.
- מגבלה שקשורה למהלך המחקר- המחקר כלל בדיקה חד-פעמית של משתנה המחקר (תפיסות אודות מהות המדע) בקרב סטודנטים. הבעייתיות באופן בדיקה זה נעוצה בכך שתפיסות אודות מהות המדע הן, מטבען, משתנות, מתפתחות ומתעצבות לאורך זמן, ובמחקר הנוכחי במהלך שנות הלימודים. לכן, מכיוון שרמת המשתנה עשויה להשתנות בתקופות בדיקה שונות, בדיקתה באופן נקודתי וחד-פעמי כפי שנעשה במחקר הנוכחי עלולה לעוות את המציאות הנבדקת.